Olika typer av sällskapsspel

Oavsett situation finns det alltid ett sällskapsspel som passar, som alla kan vara med på. Det spelar ingen roll om det bara är du och en kompis som ska spela, eller om det är hela familjen. Det finns alltid någon variant som passar. Har du fem minuter över och bara tillgång till en tärning? Då är Yatzy perfekt. Sitter ni hela familjen på kvällen och vill spela något tillsammans kan man ta fram monopol eller en kortlek och då alla kan vara med. Sällskapsspel finns i oändligt många former och varianter, här är några exempel:

spelfigur

Kortspel

Kortspel är ett perfekt spel att ta med om man ska ut och resa eller liknande. Det enda som behövs är en kortlek som knappt tar någon plats alls. Det finns oändligt många olika typer av kortspel som går att anpassa beroende på hur många spelare man är. Vissa kräver bara en spelare och i vissa kan man vara upp till tio personer.

Ännu en bra sak med kortspel är att det passar alla. Det går att välja svårighetsgrad själv så att de alla minsta klarar av att spela. Ett perfekt sällskapsspel som man kan spela oavsett om har fem minuter eller flera timmar.

Brädspel

Brädspel är något människor har spelat i flera tusen år. Brädspel finns i alla möjliga former då alla spel som spelas på en spelplan klassas som brädspel. Det finns allt från fia med knuff som de minsta barnen kan spela, till avancerade brädspel som kräver strategi. Vissa brädspel kan ta fem minuter att spela klart, medan andra kan ta flera dagar. Ett exempel på ett sådant spel är Advanced Civilization som består av flera tusen spelmarkörer och kräver koncentration och list. Det kommer ständigt ut nya varianter av brädspel och det finns alltid något som passar alla situationer och människor.

Frågespel

Frågespel är ett sällskapsspel som är både roligt, spännande samtidigt som det är ett perfekt sätt att lära sig nya saker. Även detta sällskapsspel finns i olika svårighetsgrader och går att anpassa beroende på vem som spelar. Det finns frågespel för barn som innehåller lite lättare frågor, men det finns även avancerade frågespelspel för vuxna med frågor om till exempel historia och kultur. Frågespel går lika bra att spela med få deltagare mot varandra som att spela flera i lag.

Tärningsspel

Ett annat vanligt sällskapsspel är tärningsspel. Tärning används i många andra sällskapsspel, som brädspel tillexempel. Men har man endast tillgång till en tärning, penna och en bit papper så kan man spela spel ändå. Ett exempel på ett spel som enbart kräver detta är yatzy. Tärningsspel är en av de enklaste formerna av sällskapsspel, perfekt för både barn och vuxna.

Figurspel

Figurspel handlar inte bara som själva spelandet. Deltagarna målar ofta sina egna figurer och skapar terräng och tillbehör still spelet. Det handlar mycket om det estetiska och att ta hand om figurerna. Det är upp till var och en om man vill lägga tid på förberedelserna eller om man bara vill spela. Det finns avancerade figurspel för vuxna men även de som är anpassade för barn.