Sällskapsspel – den perfekta julklappen

girl-1092931_12801Brukar du också vara sent ute med julklappsinköpen? Det är naturligt att det blir så. De flesta av oss har ju särskilt mycket att göra på hösten och den tidiga vintern, och så plötsligt står julen för dörren. Plötsligt blir det mer eller mindre akut att komma på bra julklappar till frun, barnen, pappa, mamma och kanske också faster Agda. Vi ska inte ge dig en komplett lista på lämpliga presenter till dina familjemedlemmar, men vi kan slå ett slag för det gamla hederliga sällskapsspelet. Kortspel, brädspel eller något annat – sällskapsspel är perfekta julklappar.

Alla kan spela sällskapsspel

Med undantag för de allra minsta kan väl i princip alla spela sällskapsspel. Det är klart att det finns spel som till sin spelidé kanske inte är lämplig för alla (treåringen har förmodligen svårt att svara rätt på frågorna i Trivial Pursuit!), men samtidigt behöver ju barnen inte spela själva utan kan assistera pappa eller mamma i spelet. Det gäller bara att barnen har finmotorik nog att placera ut marker med mera på rätt plats på bordet. Det är väl också en fördel om barnen har vuxit från stadiet då de gärna stoppar allt de ser i munnen.

Att spela sällskapsspel med hela familjen är ett fantastiskt sätt att umgås. TV, TV-spel, surfplattor och mobiler i all ära, men den sociala aspekten blir ju verkligen lidande. Att stänga av TV:n för en kväll och i stället samlas kring köksbordet för en spännande omgång Monopol, Den försvunna diamanten eller någon annan klassiker ger en betydligt mer givande och förmodligen också rolig kväll. Komplettera med lite kvällsfika för den bästa upplevelsen för både stora och små.

Kortspel och brädspel

När det gäller spel som du ska ge till familjen i julklapp är det viktigt att tänka ut vilken typ av spel som din familj kan ha störst glädje av. Det första valet du ska göra är om du ska köpa ett kortspel eller ett brädspel. Ett kortspel är typiskt sett ett spel som bara består av en kortlek. Uno är kanske det bästa exemplet, förutom spel med en vanlig standardkortlek förstås. Med en vanlig kortlek finns i princip obegränsade varianter på roliga spel. Vändtia, Hej Knekt, Krig – antalet kortspel är enormt. Du kan till och med spela blackjack eller andra kortspel hemma vid köksbordet. Det är dock kanske bäst att låta barnen gå och lägga sig först innan du börjar spela om tändstickor (eller kanske kläder!?).

Att bara lägga ett paket Uno eller en kortlek under granen kan dock kanske upplevas som lite klent, så du bör nog komplettera med andra julklappar om du slår till på ett kortspel som julklapp.

Brädspel kan, av naturliga skäl, göras betydligt mer avancerade, och väljer du ett sådant har du ett betydligt svårare val att göra. I utbudet av brädspel hittar du allt, och då menar vi verkligen allt. Du har hundratals olika teman att välja mellan och spelidén är normalt unik för varje spel. Tror du att familjen skulle uppskatta ett skattjägarspel i Karibien kan du enkelt hitta ett sådant. Detsamma gäller om du vill locka med frun och barnen på rymdstrid i en fjärran galax. Det knepigaste är kanske att komma på vad som kan passa bäst!

Förslag på spel för hela familjen

Det finns en rad klassiker inom sällskapsspel som aldrig går ur tiden. Några exempel är Fia med knuff, Monopol, Den försvunna diamaneten, Uno och Yatzy. Om vi får rekommendera ett spel som passar till precis hela familjen blir det Den försvunna diamanten. Den här klassikern, som ges ut av Alga och finns hos alla bokhandlare och i alla leksaksaffärer, är ett snabbt spel som ofta ger en härligt intensiv spelupplevelse. Vem hittar diamanten först? Kan någon få fatt på ett visum och spurta till Tanger eller Kairo innan den som har diamanten gör det? En utmärkt sak med Den försvunna diamanten är att en spelomgång inte tar särskilt lång tid att spela. Striden om Afrikas Stjärna (en annan titel på spelet för övrigt) behöver inte ta mer än en kvart och det innebär att en dålig förlorare kan få en chansen till revansch!

Är barnen i familjen lite äldre kan den ännu större klassikern Monopol vara det bättre valet. Monopol kräver lite mer av spelarna, och en spelomgång tar också betydligt längre tid att spela. Den som någon gång har känt segerns sötma genom att stå med hotell på Norrmalmstorg när en stackars motspelare kommer på besök kommer dock att vilja spela om och om igen.