Fia med knuff

fiamedknuff

Bild: Wikipedia

Fia med knuff är ett av de vanligast förekommande brädspelen. Det spelades första gången år 1896 och är en förenkling av det indiska spelet Pachisi. Pachisi kallas ofta för Indiens nationalspel och liknar utseendemässigt Fia med knuff väldigt mycket. Fia med knuff kallas Lodo på engelska och många andra språk och betyder jag spelar på latin.

Hur många kan man spela?

Man kan vara två till fyra deltagare

Lämplig ålder

Rekommenderas från fem år i Sverige

Kom igång

Fia med knuff spelas på ett bräde med fyra ”bon” och 57 prickar i olika färger. Varje spelare får fyra spelpjäser i samma färg och ska sedan placera dessa i boet med samma färg som spelpjäserna. Prickarna på brädet och pjäserna är oftast gul, röd, blå och grön, men det kan variera lite från spel till spel.

 

Spelet inleds med att varje spelare kastar tärningen, och den som slår högst får börja. För att ta sig ut ur boet måste man antingen slå en etta eller en sexa.

  • Slår man en etta får man flytta en av de fyra pjäserna till den första pricken utanför boet.
  • Slår man en sexa får man välja om man vill flytta ut en spelpjäs till den sjätte pricken, eller om man vill flytta ut två pjäser till den första pricken.
  • Slår man någon av de andra siffrorna på tärningen (2,3,4) och inte har någon spelare ute på planen, får man inte komma ut ur boet utan turen går vidare till nästa spelare.

 

Man slår sedan tärningen i tur och ordning och flyttar spelpjäsen så många steg som tärningen visar. Har man flera spelare ute på planen samtidigt får man välja vilken av pjäserna man vill flytta. Man får inte hamna på samma ruta som sin egen spelpjäs och man får heller inte gå om den. Hamnar man däremot på en ruta där en spelpjäs med en annan färg står, ”knuffar” man tillbaka den till sitt bo. För att komma ut ur boet efter att ha blivit ”knuffad” måste man slå en etta eller sexa. Spelpjäserna flyttas medurs runt på spelplanen. Slår man en sexa får man först flytta sin spelpjäs, och sedan slå ett extraslag. När man når pricken som ligger före prick nummer ett utanför sitt bo är det dags att ta sig in till mitten. Det finns fyra gångar med fem prickar på spelplanen som har samma färg som spelpjäserna. Det är bara spelaren med samma färg på spelpjäsen som på gången som får gå där. Man kan alltså inte bli ”knuffad” när man är på väg in mot mitten.

 

För att ta sig till mitten måste man slå exakt rätt siffra, och slår du för högt tvingas du flytta tillbaka så många steg som är över. Spelet går ut på att få alla sina fyra spelpjäser in i mitten och den som lyckas med det först vinner.

 

Fia med knuff är ett perfekt familjespel då det är enkelt att förstå, så att även de allra minsta kan vara med och spela.

Lycka till!